20130225

vi hade fel

Jee!

Malik Bendjelloul vann en Oscar!
Kendrik Lamar kommer till Flow! Har idag också varit konstigt taggad att se Azealia (Matilda: "snälla ids int sen dansa [när du ser henne uppträda]" :( )!
Snart får vi äntligen kasta alla äckliga flyttlådor och -påsar i en paketbil och tömma dem och INREDA vårt nya hem!

Haha lyssnar nu när pappa förklarar till sin syster i telefonen vad Vi hade fel -utställnigen går ut på. Vi var alltså på lördagen, innan mamma åkte iväg till Finland, på Waldemars udde och såg Carl Johan de Geers utsällning Vi hade fel.


"Vi gjorde den här resan under de förutsättningarna att vi trodde att de finare modehusen Christian Dior, Pierre Cardin, Nina Ricci, öö att de skulle försvinna på grund av sin extremt elitistiska, kapitalistiska karaktär; att de bara gjorde kläder som skulle skräddarsys åt väldigt rika människor. Och där hade vi fel, därför har jag kallat den här utställningen för Vi hade fel. För vi hade fel, alltså inte så att det var fel att de gjorde kläder som de sydde åt rika människor, utan de försvann inte. Och det jag inte förstod då 1967, det var att till exempel Christian Diors kläder, de var inte avsedda att säljas, det spelade ingen roll om ingen köpte dem, därför att de var avsedda att synas på modemagasinen och bilda en varumärkesbakgrund till försäljningen av Christian Diors parfymer [...] Nu tycker jag att jag hade fel även på ett annat sätt, nämligen att till exempel Christian Diors kläder faktiskt är väldigt begåvat designade och enormt fint tillverkade. [...] Hon [Gunila Axén] och Rebecka Tarschys, DN:s modeskribent, de gick in på de här modehusen och valde ut en del plagg och sade att de behövde låna dem. Märkvärdigt nog fick de göra det, tidigare år hade det varit förbjudet att fotografera dem, det hade bara varit tillåtet med teckningar. [...] Nu kommer ju fotografin att försvinna. Alltså de kommer ju inte att finnas kvar, de läggs på hårddiskar och CD-skivor. De är ju borta, det kommer inte finnas 46 år senare."

tog en bild på tavlan bakom Carl hihi jag syns också i reflektionen!
Såg de Geer på Moderna två somrar sedan:


Då berättade han om utställnigen Alla är en fotograf och om hur han på 60-talet lagt fram en fotoautomat med ett landskap vart han gömt en kamera och en skylt med texten "tryck på knappen", vilket resulterade i ett par tusen negativ på nyfikna nyllen.

bilderna och själva fotoautomaten.

Inga kommentarer: